Khamis, 17 Julai 2014

GOUT



Gout, apabila kristal menyerang sendi – Dr. Ahmad Mahyuddin


gout
Gout
Sumber: http://www.orthopaedics.com.sg/conditions/ankle-pain/gout


















Gout adalah sejenis penyakit ‘crystal arthropathy’ yang disebabkan oleh pembentukan asid urik
(Uric Acid) yang berlebihan di dalam sistem badan manusia. Ia berlaku di dalam 1% daripada
populasi manusia.
Faktor penyebab utama gout di dalam 95% pesakit ialah faktor keturunan. Baki 5% lagi adalah
disebabkan oleh sebab-sebab lain iaitu masalah buah pinggang, alkohol dan ubat-ubatan
termasuk diuretik (ubat yang menggalakkan penghasilan air kencing) dan aspirin.
Asid urik yang berlebihan ini akan menyebabkan pembentukan kristal yang berkumpul 
di dalam tisu dan juga sendi-sendi. 

Di dalam kes-kes serangan Gout Akut (Acute gout), sendi pesakit yang terlibat 
akan menjadi bengkak, merah dan panas. Pesakit juga menderita kesakitan
yang amat sangat.
Sendi-sendi yang biasa terlibat ialah sendi pada ibu jari kaki (metatarsophalangeal joint of
the great toe), sendi lutut, siku dan sendi jari-jari tangan. Selain daripada itu, pesakit juga
biasanya mengalami kekangan  sendi pada waktu pagi (morning stiffness). 

Fluorescent_uric_acid
Sumber: http://en.wikipedia.org/wiki/Gout











Diagnosis akan dibuat oleh doktor setelah pesakit memenuhi kriteria yang ditetapkan oleh
American Colleage of Rheumatology. Anda perlu berjumpa doktor bagi menjalani pemeriksaan
 fizikal, melakukan ujian darah dan xray.
Dalam jangkamasa panjang, gout boleh menyebabkan kerosakan sendi serta kecacatan
rupa atau kebengkokan (deformity) pada sendi-sendi ini.
Sekiranya kita lihat pesakit-pesakit Gout ini, kita akan dapat lihat benjolan-benjolan  di bawah
kulit pesakit. Benjolan ini dikenali sebagai ‘tophi’ atau ‘Rheumatoid nodules’.
Ia juga disebabkan oleh pengumpulan kristal ini. Ia biasanya terbentuk pada bahagian siku,
cuping telinga, jari-jari tangan dan buku lali kaki.
Rawatan bagi pesakit Gout boleh dibahagikan kepada dua. Pertama semasa serangan Gout Akut,
dan yang kedua iaitu, cara-cara mengelakkan serangan Gout.

BTM_IMsCQAAUvHU
Sumber: Dr Khoo Yoong Khean



 











Semasa serangan Gout Akut, pesakit akan diberikan sejenis ubat yang dikenali
sebagai Colchicine dan juga ubat tahan sakit. Di samping itu, pesakit perlu berehat dan kaki
yang diserang perlu diangkat tinggi bagi mengurangkan kebengkakkan.

Pesakit perlu minum lebih air masak bagi mempercepatkan proses penyembuhan kerana
lebihan asid urik akan dikumuhkan melalui air kencing.
Setelah serangan reda, pesakit akan diberi ubat yang dikenali sebagai Allupurinol (Zyloric)
bagi mengawal kandungan asid urik di dalam badan.
Terdapat beberapa jenis makanan yang tinggi  kandungan Purine (sejenis asid amino) di mana
boleh menyebabkan penghasilan asid urik yang tinggi dan memudahkan pesakit mendapat
serangan Gout.
Makanan tinggi kandungan Purine adalah seperti :-
  • Ikan – bilis, sardin, salmon
  • Daging (Otot) – Ayam, lembu, kambing, angsa, itik, ayam belanda, arnab,  khinzir
  • Ibu roti (yeast)
  • Daging (Organ) – hati, buah pinggang jantung, otak
  • Kerang, kepah, ketam, udang galah
  • Kekacang – kacang panjang, kacang pea
  • Sayuran – bayam, kembang kol, asparagus
  • Cendawan
  • Minuman beralkohol


Makanan yang boleh dan tidak boleh dimakan ini tidak sama antara seorang individu dengan
 individu yang lain. Kebanyakan pesakit tidak tahu mereka tidak boleh makan sesuatu
sehinggalah mereka terkena serangan Gout ini setelah memakan makanan tersebut.
Pesakit yang menghidapi penyakit Gout disarankan supaya elakkan daripada memakan makanan
yang mengandungi kandungan Purine yang tinggi serta mengambil ubat seperti dinasihatkan oleh doktor.
Artikel ini ditulis oleh salah seorang penulis tetap Malaysian Medical Gazette, Dr Mahyuddin, 
seorang pakar bedah ortopedik yang bertugas di sebuah hospital di Pahang. Kenali beliau dengan 
lebih lanjut di laman The Team.
Sumber:
  • Orthopaedic Secrets, 3rd Edition, David E. Brown, MD, Randall D. Neumann, MD
  • Postgraduate Orthopaedics, Pau A. Banaszkiewicz, Cambridge University Press
  • www.blpublications.com/html.Gout.pdf

Tiada ulasan: